Welcome to TalkGraphics.com
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 32
  1. #1
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Stockport, UK
    Posts
    128

    Default Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Hi

    Having had a lot of help from TG members in updating my website "Songs of the Inland Waterways" and feeling rather pleased to have 'finished' the job - bar a little tweaking - I've discovered that the drop down/popup menu on the Song Menu page

    https://www.waterwaysongs.info/songmenu.htm

    is behaving erratically and doesn't appear to work at all on Microsoft Edge. This is a rather important menu which is key to functioning of the website.

    Basically, having caused the popup menu to be selected with the beefburger icon, selection of one of the four button images with links to Home, Reference, Introduction or Updates just closes the popup player rather than moving to the linked page. Sometimes the link works as intended but at the moment I'm struggling to see any pattern in when it does and doesn't work so any help would be appreciated.

    Ian
    IP

  2. #2
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Harwich, Essex, England
    Posts
    20,807

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    I can only confirm this is the case Ian. Things work as expected in FF & Chrome too initially but then they to get the non responsive menu links after a while.
    Egg

    Intel i7 - 4790K Quad Core + 16 GB Ram + NVIDIA Geforce GTX 1660 Graphics Card + MSI Optix Mag321 Curv monitor
    + Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD + 232 GB SSD + 250 GB SSD portable drive + ISP = BT + Web Hosting = TSO Host
    IP

  3. #3
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Harwich, Essex, England
    Posts
    20,807

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    I also find your menu structure a bit confusing. You appear to have 5 main pages but often your menu only shows 4 such that the menu is not consistant across all pages. How about:
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	export.jpg 
Views:	13 
Size:	38.2 KB 
ID:	130619  
    Egg

    Intel i7 - 4790K Quad Core + 16 GB Ram + NVIDIA Geforce GTX 1660 Graphics Card + MSI Optix Mag321 Curv monitor
    + Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD + 232 GB SSD + 250 GB SSD portable drive + ISP = BT + Web Hosting = TSO Host
    IP

  4. #4
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Harwich, Essex, England
    Posts
    20,807

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Here's an example of the way I'm thinking:

    LINK
    Egg

    Intel i7 - 4790K Quad Core + 16 GB Ram + NVIDIA Geforce GTX 1660 Graphics Card + MSI Optix Mag321 Curv monitor
    + Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD + 232 GB SSD + 250 GB SSD portable drive + ISP = BT + Web Hosting = TSO Host
    IP

  5. #5
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Stockport, UK
    Posts
    128

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Thanks Egg, your comments are very useful.

    I was thinking of simplifying the menu but was concerned that the menu was taking up too much space at the top of the screen and that's why I had a drop-down menu. Your example shows me that it can be done without looking too cluttered so I'll set about changing the relevant pages. Simplifying things is definitely a good idea.

    That may still leave the problem on the mobile variant pages but I'll cross that bridge later.

    Thanks again,
    Ian
    IP

  6. #6
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Stockport, UK
    Posts
    128

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    I've made your suggested changes Egg and the appearance and usability is much improved. The problem I had will have disappeared along with the popup menu layer and I'm a happy bunny. Much unnecessary work has been discarded but we learn by our mistakes.

    It just shows how easy it is to make a wrong design decision when you are working on your own so I am very grateful for the help and support (and critical eye) this forum provides.

    Now to look at the mobile variant and discover the next problem!

    Many many thanks
    Ian
    IP

  7. #7
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Harwich, Essex, England
    Posts
    20,807

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Glad to hear your initial problem is solved. The sites navigation looks much simpler now.

    It just shows how easy it is to make a wrong design decision when you are working on your own
    The trouble is you're working on the site full time and it's often very easy to overlook things. I do it all the time.
    Egg

    Intel i7 - 4790K Quad Core + 16 GB Ram + NVIDIA Geforce GTX 1660 Graphics Card + MSI Optix Mag321 Curv monitor
    + Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD + 232 GB SSD + 250 GB SSD portable drive + ISP = BT + Web Hosting = TSO Host
    IP

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,949

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Nice site and easy to navigate! Very responsive too. It seems that you've solved the hamburger issue, right? One thing I noticed is that when in the Song Menu with one of the songs selected, the hamburger menu only shows three buttons, the one with Introduction missing.
    IP

  9. #9
    Join Date
    Nov 2016
    Location
    Stockport, UK
    Posts
    128

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Thanks for the comments Boy.

    You are right about the three options rather than five. I haven't got round to changing all the song pages yet (It's quite a job as the songs are in different alphabetical Xara files).

    As I considered the Introduction and Updates to be non-essential options as you go further into the site (I would think most people would access them from one of the early landing pages) I dropped them from some of the mobile variation pages and the song pages as well. Now Egg has shown that I can get five good sized buttons on one line I will probably add them back onto the Song pages where they once were.

    I can see the argument that all five sections should be accessible from every page and it would be nice to get more consistency across the site.

    Stay safe everyone.
    Ian
    Last edited by IanB; 16 September 2021 at 11:58 AM. Reason: Spellink eror
    IP

  10. #10
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    3,949

    Default Re: Drop down (popup layer) Menu has become unreliable

    Quote Originally Posted by IanB View Post

    I can see the argument that all five sections should be accessible from every page and it would be nice to get more consistence across the site.
    That would be my p.o.v.
    IP

 

 

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •