Welcome to TalkGraphics.com
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Nieuwebrug, Friesland, The Netherlands
    Posts
    323

    Exclamation Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    OK, here's something I have been struggling with since some time but I finally can pin-point and reproduce. So please Xara, correct this behaviour.

    I do a lot of designing using maps and aerial photographs. So I have to make shapes on top of bitmaps. Sometimes it's more handy to use the pen while holding the Alt key. In that case you'll get a nice straight line. I get used to holding the alt-button and releasing it shortly whenever I need to make a point, pressing the alt-button again will produce a straight line immediately after placing that point. So, to make a shape consisting of straight lines I choose the freehand/pen tool, press the Alt-key and follow the desired object while making intermediate point while releasing the alt-key for a moment. Very satisfying and a quick way to produce clean shapes with very little point and still have maximum control over the shape,

    But, very often, while manually tracing bitmaps, the moment the pen gets near the starting point of the shape (the plus sign appears near the pen and sometimes even the magnet) the whole shape disappears! And then you will have to start over again.

    Fix for this is not closing the shape. Then deselect, select, and start from the last point again.

    But, IMHO, it is a bug (and a nuisance)PAYbiEPsk1.mp4

  2. #2
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Placitas, New Mexico, USA
    Posts
    38,850

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Hi Michael

    When the cursor shows a + it indicates you are close to the start point and if you add your line to the start point you will have a closed shape.

    I have never had the entire line disappear. I wonder if you switched to the Selector Tool and then tried to delete a point?
    Gary W. Priester
    Mr. Moderator Emeritus Dude
    , Sir

    gwpriester.com | Custom-Stereograms.com | eyeTricks on Facebook






  3. #3
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Nieuwebrug, Friesland, The Netherlands
    Posts
    323

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Quote Originally Posted by gwpriester View Post
    When the cursor shows a + it indicates you are close to the start point and if you add your line to the start point you will have a closed shape.
    That's the expected behaviour, yes. That's just what I wrote....

    Quote Originally Posted by gwpriester View Post
    I wonder if you switched to the Selector Tool and then tried to delete a point?
    There's the catch; there's no line at all!!!

  4. #4
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Placitas, New Mexico, USA
    Posts
    38,850

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Hmm? Strange.
    Gary W. Priester
    Mr. Moderator Emeritus Dude
    , Sir

    gwpriester.com | Custom-Stereograms.com | eyeTricks on Facebook






  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    SW England
    Posts
    12,660

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Michael, what Line Width and Fill Colour are you using?
    i have tried a number of configurations and i don't get the crash out.

    You could try Run as administrator the once.

    Acorn
    Acorn - installed and active Xara software: Cloud+/Pro+, XDPX, XWD Premium 15 & 12, XPGD10, X3D7, Xara Xtreme 5, back through time (to CC's Artworks).
    Raise software faults with MagiXara: http://support.magix.net/; if Cloud+/Pro+: https://xara.com/contact-us/

  6. #6
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Nieuwebrug, Friesland, The Netherlands
    Posts
    323

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Independent of attributes used.

    It should make no difference if ran with admin rights. But, just in case, I followed your suggestion. Alas, still the some behaviour.

    Oh, and for your idea; on different machines with different hardware ...

  7. #7
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    UK
    Posts
    18,362

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    I'm intrigued as to why the bitmap has handles showing whilst you are freehand drawing...?
    -------------------------------
    carpe diem
    carpo vitae

  8. #8
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    London
    Posts
    450

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Quote Originally Posted by handrawn View Post
    I'm intrigued as to why the bitmap has handles showing whilst you are freehand drawing...?
    The background image has inadvertently been selected - easy to do and I can replicate the issue by doing so. You can temporarily lock the image and then you definitely cannot select it. Unlock afterwards as necessary.

    Gary

  9. #9
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    UK
    Posts
    18,362

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    sorry why are the some of the handles showing - the bitmap cannot be selected whilst freehand dwawing - right ?
    -------------------------------
    carpe diem
    carpo vitae

  10. #10
    Join Date
    Apr 2018
    Location
    London
    Posts
    450

    Default Re: Unexpected behaviour, or just a plain bug ...

    Well I'm not sure HD, but when I select the Freehand tool and then click on a bitmap I see what looks like 4 small handles on the corners? Having looked again the main handles on the bitmap do disappear, but the four smaller handles stay, maybe this is what should happen? When I lock the bitmap I do not see the smaller handles, which maybe are not handles at all? I'm now mystified, because I can't recreate the problem either.

 

 

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •