Welcome to TalkGraphics.com
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default ERROR: SmartShape failed to load text

    Get this error trying to load a Xara website .web in Xara Designer Pro (current version) that was edited in Web Designer Pro 15. I can open the file in WDP and edit and save just fine. But I want it to load in XDP.

    thanks!

  2. #2
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    SW England
    Posts
    10,650

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    Quote Originally Posted by onlye View Post
    Get this error trying to load a Xara website .web in Xara Designer Pro (current version) that was edited in Web Designer Pro 15. I can open the file in WDP and edit and save just fine. But I want it to load in XDP.
    thanks!
    onlye, you have typed in some confusion so I apologise if I have the wrong end of things.

    There is no such thing as Web Designer Pro 15. Are you referring to Xara Web Designer Premium (XWDP) or Xara Designer Pro X (XDPX)?
    My assumption is you used XWDPv15 and your version of XDPX is an earlier one.

    If your XDPX is earlier then the SmartShape code might not exist and so you will get a "dead" SmartShape and the complaint.

    What is the SmartShape you used?

    Acorn
    Acorn - My currently active Xara software: XDPX (current, v15, v12 & 11 (64-bit)), unserviced XWD Premium 15 & 12, XPGD10, X3D7; lots of licences back through time (to CC's Artworks). If your Post identifies a Xara software fault, please raise it directly with Magix --> support2.magix.com.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    Acorn,

    Well, I made a kludge out of that post. And I can't figure out how to edit a post. As always thank you for assisting me.

    I have Xara Web Designer Premium - 12.6.0 Mar 30 2017 and Xara Designer Pro X 16.3.0 Oct 25 2019 on my computer.

    I am doing edits on a site built by a team member. I am not sure what version of Xara he used.

    I can open, edit and save the site with Web Designer Premium. I can not open the site with Designer Pro X, I get the error message.

    I am not sure what SmartShape is being used. Looking at the details under MouseOff there is a Text panel that consists of a Clipped photo, a Text Column and a Shape. Interesting that the SmartShape will open in the older, not current subscription WDP but not under the current DPX with a current subscription.

    Thanks again for your help,

  4. #4
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    SW England
    Posts
    10,650

    Lightbulb Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    onlye, it sound if you have a corruption in the file that sneaks past the older version.

    Three things, you can try:
    1. Click on the SmartShape and open the Names pop-up; check if there are any weird version details and advise back. This is only a check not a solution.
    2. Download expander.exe (http://archive.xaraxone.com/html/shareware.html) and work on a copy of your file. You need to run it in a CMD window but it is very effective.
    3. Sent a copy to Rob-Xar for repair.

    In desperation, you could PM it to me. I have XWDPv12.6.2 (25 Apr 2017) on hand and all version up as well as XDPX.

    Acorn
    Acorn - My currently active Xara software: XDPX (current, v15, v12 & 11 (64-bit)), unserviced XWD Premium 15 & 12, XPGD10, X3D7; lots of licences back through time (to CC's Artworks). If your Post identifies a Xara software fault, please raise it directly with Magix --> support2.magix.com.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    Acorn,

    Ok, I also have a Designer Pro X ver 15.1.1 on my computer. I can open, edit and save the file just fine with that version. So I thought great when I save it I'll be able to open in XDP 16. Nope. Just a strange issue. Nothing I can't work around since I can open, edit and save the work in my old versions of Xara programs.

    Thanks for the ideas and help.

  6. #6
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    SW England
    Posts
    10,650

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    I suggest your v16.3 version needs better bedding in!

    Run it once as Administrator (right-click > Run as administrator).
    Your libraries may not have been fully linked.

    Acorn
    Acorn - My currently active Xara software: XDPX (current, v15, v12 & 11 (64-bit)), unserviced XWD Premium 15 & 12, XPGD10, X3D7; lots of licences back through time (to CC's Artworks). If your Post identifies a Xara software fault, please raise it directly with Magix --> support2.magix.com.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    Thanks, Acron. Tried the run as admin with same results.

    So I just uninstalled and reinstalled Xara Designer Pro X. The install was 16 and open the file just fine. Did the update to 16.3 and get even more errors:
    Failed to get character text metrics for font: FontAwesome
    An internal error has occurred; Failed to read the requested TrueType outline.

    Then opens blank screen Mobile.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    So off to submit a ticket to Magix.

    WHY IS IT SO DANG HARD to find how to submit a ticket?

    Finally submitted the issue to Magix. I have no faith in a response or assistance based on passed experience.

    If Talkgraphics did not exist there would be no Xara / Magix Support.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2015
    Location
    Currently New York State
    Posts
    518

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    After you reinstalled did you run Xara as administrator again? I have even had to do this after doing updates.

    Ray

  10. #10
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Mississippi, USA
    Posts
    123

    Default Re: ERROR: SmartShape failed to load text

    Quote Originally Posted by RKissane View Post
    After you reinstalled did you run Xara as administrator again? I have even had to do this after doing updates.

    Ray

    Thanks I tried it again with Ruan as Admin and same error.
    current install is Xara Designer Pro X 16.3.0.57723 DL x64 Oct 25 2019

 

 

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •